tisdag 30 augusti 2011

M/S Stjernorp angör Roslagen

Häromveckan var det kändistätt på Lidö. Bröllop var bokat och kändisarna kom åkande med passbåten från Rådmansö. Lidö Värdshus fylldes till brädden med lunchande, dinerande, festande och senare övernattande gäster från huvudstaden. Då bäddarna inte räckte till hade man hyrt in vår familjebåt M/S Stjernorp vars exklusiva hytter fick inhysa delar av sällskapet. Kapten Tomas Hamne styrde med säker hand M/S Stjernorp från Skeppsholmen via Vaxholm till Stockholms norra skärgård. En resa på sex timmar i åtta knops fart. Oj, vad vacker hon var när hon kom glidande i fjärden och angjorde Lidös ångbåtsbrygga. Vi dammade och putsade lite extra innan det var dags att lägga ut landgången och checka in gästerna.


M/S Stjernorp är ursprungligen ett ångfartyg, mäter 26 meter och byggdes 1870 i Norge. Hon har trafikerat både Göta kanal, Vättern och Hurtigrutten. Totalrenovering gjordes i slutet av 1990-talet till det utseende hon hade runt år 1920. Hemmahamnen är Skeppsholmen i Stockholm. Många känner igen henne från Oaxens Skärgårdskrog där hon låg som flytande hotell under några år.



Besök fartygets hemsida för vackra bilder M/S Stjernorp


lördag 20 augusti 2011

Bonjour,good morning, buongiorno- internationell vecka

Augusti månad är en njutningens månad. Varma kvällar och ljumma vindar.  Ett kort regn fräschar upp marken där det fortfarande växer så det knakar. Augusti är också  högsäsong för utländska turister. Varje morgon startar vi med godmorgon på två-tre olika språk. Veckan gäster är från Tyskland, Holland och Italien. Som om inte det räckte, är våra sydafrikanska "nästgårdsgrannar" på Lars Matsgården  här på sin sommarsemester. De talar franska och svenska om vart annat, oj, oj vad rörigt det blir för gårdsvärdinnan dessa dagar.



Nu har vi fått tillökning igen. En liten "Pytte" tittade fram häromdagen i hönshuset. Mamma Höna hade bara två ägg denna gång som hon ivrigt ruvade. Ett av dessa var lilla Pytte. Nu matar vi kycklingen med äggula havregryn och vetekross.


I tryggt förvar hos Mamma Höna


Skolan har startat igen och då blir det  mental hösttermin vare sig man vill eller inte. Vi befinner oss mitt i högsäsongsmånaden augusti och det är varmt i havet och ljuvliga dagar. Nu gäller det att skapa plats för egen tid och en snäll almanacka. Så här i skördetider så förundras man över vilket överflöd en vanlig trädgård kan ge. Hur tar man hand om 250000 äpplen? Nåväl, vi har inte räknat men det ser ut så när man tittar på våra sju äppelträd som knäar och dignar under klasar av äpplen. Många äppelpajer blir det......


Snart skördetid i trädgården

fredag 19 augusti 2011

När allt andas njutning


Besökte vårt grannland Åland i helgen och ett av våra smultronställen. På slingrande vägar körde vi mot Geta, Ålands norra utpost. Här på de röda granitklipporna vid det stora, stora, havet ligger Ålands häftigaste hotellupplevelse, Hotell Havsvidden. Ett hotell som andas rofylldhet och en speciell fri-horisont-lyx-känsla. Ett ställe där vi kan inspireras inför sen-sommarsäsongen och hösten på Mats Persgården.


I vårt harmonipaket ingick eftermiddagskaffe med hembakade godsaker, pool och bastubad, trerättersmiddag och en enastående frukostbuffé. Gissa om vi njöt! Bubbelbad med utsikt över det enorma havet som aldrig tar slut (eller tar det slut i Haparanda?) Spännande mat. Vad sägs om rökt ankbröst med grönsaksfyllda filoknyten. Såå gott! Allt var perfekt. Längtar redan tillbaka...


Hotell Havsviddens lilla foajébutik

 Lagom dåsiga lämnade vi hotellet dagen efter, för nya äventyr i Mariehamn som firade 150 år. Ålänningarna firade sin stad med stort kalas på gatorna och vi fick vara me'. Mariehamns stolta museifartyg Pommern fick vi tillfälle att besöka. Spännande miljöer ombord och hisnande berättelser finns att läsa om detta gigantiska fraktfartyg med en imponerande längd av 95 meter som trafikerade Europa, Australien och Sydamerika.

Pommern, en hundraårig gammal dam vackert förtöjd vid Mariehamns västra hamn
Besök Hotell Havsviddens webbplats här Hotell Havsvidden

torsdag 18 augusti 2011

Ingen sommar utan Arholma

En av Roslagens mest kända öar är Arholma. Ombesjungen i Arholma valsen och känd av sjöfarten som utpost mot Ålands hav. Ön är omnämnd i segelbeskrivningar redan på 1200-talet. En sann skärgårdsidyll i ytterskärgården. Den vita träkyrka från 1928 är högst belägen i byn och väl värd ett besök. Sjömärket "Arholma Båk" missar ingen. Båken är öns symbol och här har man en oslagbar utsikt i tornet.

På ön finns spännande aktiviteter vid Batteri Arholma, en kustförsvarsanläggning insprängt i berget. Den guidade turen är fantastiskt spännande. I dag kulturhistoria, i går topphemlig militäranläggning. Vid norra delen av ön finns Arholma Nord, ett vandrarhem och café vars värdpar har gjort ett enastående arbete att iordningställa de gamla militärbarackerna till fräscha rum och konferenslokaler. Arholma Nord mottog tidigare i år priset "Årets turistföretagare i Väddö Bygden". Ett pris de är väl förtjänta av!

Arholma är bilfritt, cykelvänligt och har härliga promenadvägar

Vi hade nyligen glädjen att besöka Österhamn på Arholma. Den vackra och vindskyddade gästhamnen. Det är oftast fullt vid bryggan så många väljer att ligga på svaj. Här finns en av ytterskärgårdens få lanthandlare, så det gäller att fylla upp båtens kylskåp, köpa gasol och färska tidningar. Dansbanans café är ett måste. Smarrig hallonpaj avnjöts när ovädret brakade lös på ön. 

Alla förnödenheter för bofasta och sjöfolket finns på Arholma Handel

Ett annat välbesökt ställe vi varmt rekommenderar dvs  " ett boende utöver det vanliga" är Bull-August vandrarhem. Sååå mysigt och genuint. En riktig skärgårdsdröm i den vackra byn. Här måste man vara ute i god tid för att få rum under högsäsong.

Längs den slingrande byvägen finns Bull-August vandrarhem. En riktig pärla.

Till Arholma tar man sig med buss eller bil från Simpnäs brygga på Björkö. Från Simpnäs går reguljär båttrafik. Under sommaren går skärgårdsbåt direkt från Stockholm. Varför inte göra en ö-luff med skärgårdsbåt och besöka fler av Roslagens öar. Lidö, Fejan, Björkö och Väddö nås alla med Skärgårdstrafikens båtar.


Arholma Nord och Batteri Arholma
Arholmas besöks och informationssida

onsdag 10 augusti 2011

När båten blir hemmet

Någon vecka varje sommar lämnar vi "panget" och seglar ut på havet. I Roslagens fantastiska skärgård hittar man lätt egna kobbar. Vi upptäcker ständigt nya smultronställen, oftast är målet att hitta en egen ö. Som seglare i norra Stockholms Skärgård finns oändligt många platser att ankra upp och njuta av ensamhet och tystnad. Vi besöker gärna skärgårdskrogarna och lanthandlarna på öarna och förvånas av det rika utbud som erbjuds långt ut i havsbandet. Ett sådant exempel är Rödlöga. En gränsstation mellan civilisation och öde utskär. Trots sitt läge i de yttersta skären , finns här både en modern affär och ett café. Eftersom Rödlöga saknar elektricitet, har man installerat ett litet elverk som ger ström till kyl-och frysdiskar.

Med friska vindar till Rödlöga och Norrpada

En av augusti månads varmaste dagar ankrade vi upp i Norrpada. Ett landskap med höga och branta öar, klippblock och hällar. En riktig havsskärgård. I vattnet upptäcker vi maneter och högt över våra huvuden svävar en av många havsörnar vi får beskåda denna seglats. Här får man inte missa sjöväderrapporten, ett snabbt vindvrid och nattens sömn blir allt annat än rofylld. Tänk att dessa utskärgårdar är tomma i stort sett hela året, kanske var det mer aktivitet tillbaka i tiden när man fiskade, jagade och kanske smugglade bland skären.


Sköna dagar vid havet