Så här i skördetider går vi gärna ut i havsbandet för att plocka
havtorn. Bären är sprängfulla med c-vitamin. Bara att plocka och mumsa i sig direkt från busken. Ett enda litet havtornsbär innehåller lika mycket c-vitamin som en apelsin. Som om inte det räcker får man i sig rejält med Omega 3 och Omega 6. Bäret förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och visar god effekt vid hudsjukdomar. Proffsen använder en press direkt på busken och låter havtornsjuicen rinna ner via ett rör i flaskor. Saltet som stänker in från havet gör att havtornsbäret trivs bland kobbar och skär. Den har ingen konkurrent om växtplatsen vid saltvattnet och breder snabbt ut sig.
|
Sprängfull med nyttigheter
|
Hur använder man då bären bäst? Jo, i läckra efterrätter, sötsyrliga godsaker, nyttiga kakor, varmrätter och förstås till marmelad. Syns även när VM-kockarna är i farten. I höst är det extra gott om bär så vi passar på att frysa in. När sedan höstförkylningarna dyker upp, tar vi oss en rejäl "hutt".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar