måndag 28 november 2011

Adventstid - dofta, upplev och njut!

I solsken och ljumma novembervindar besökte vi  Singö Julmarknad och "Jul som på Alberts tid" vid Engströmsgården i Grisslehamn. Lammskinn, marmelader, handstöpta ljus, godsaker och  mycket, mycket mer fanns att skåda. Stämningen var på topp och i bakgrunden hördes julmusik från dragspel.

Julmarknades dofter är speciella. Glöggens härliga jul-doft känns på långt håll. I år serverades Norrtelje Brenneris enastående goda julglögg med smak av äpplen och rönnbär. Gott!

Saffransbullar, tomtegröt och skinksmörgås bjöd Lotta på Singö Choklad.  För dagen utlånad från butiken i hamnen, till stugvärmen hos Albert.

Smarriga lussekatter och värmande tomtegröt serverade Lotta

Bernt från Tomta Kalkonfarm grillar kalkon-chorizo och burgare. Mums!

Är det Kolingen i tomteskrud som välkomnar oss?
Nu i adventstid fortsätter julmarknaderna i Roslagen. I år ska vi på preminär-julmarknad vid Barnens Ö den 10 december. Traditionsenligt kröns stans Lucia på julmarknaden den 4 december i Norrtälje.

Alla julmarknader, nyårsevenemang och spännande aktiviteter finns att läsa i broschyren "Vinter i Roslagen"


Broschyren finns att hämta på Turistbyråerna  i Roslagen eller  för nedladdning  här  Vinter i Roslagen pdf

Skön advent önskar Gårdsvärdinnan

torsdag 17 november 2011

Här skrev Vilhelm Moberg Utvandrarna

1940, köpte Vilhelm Moberg Söderängs gård i Tomta straxt söder om vår gamla by. Det var ett rejält hemman med herrgårdssvit, mangårdsbyggnad i två våningar, arrendatorsbostad, en imponerande ladugård med lanthandel, loge, förråd och en övergiven gårdssmedja uppe i skogsbrynet. Det mesta står där oförändrat och är fortfarande i familjens händer. Julen 2009 förstördes hela mangårdsbyggnaden i en brand men är idag återuppbyggt.

En bit upp i skogen, i den gamla smedjan ligger skrivarstugan. Det var här han avslutade romanbygget om Utvandrarna. Den har utnämnts till 1900-talets bästa svenska roman, lite häftigt att skrivar-inspirationen hittades i Tomtas lilla skogsbacke.


Vilhelm Moberg i sin skrivarstuga i Tomta
Om sitt nära förhållande till Väddöbygden, kan man läsa i en artikel som Moberg skrev 1944 med rubriken "Hemmansägare på Väddö". Där kan man läsa hur han en gång grundlurades av en Tomtabo. Moberg hade inte väntat sig ett sådant bedrägligt förfarande av en rospigg. Så här skriver han:

"Jag blev förbannad, vilket vid ett dylikt tillfälle får anses förklarigt och mänskligt, och jag valde inte orden med större omsorg, när jag skildrade händelsen. I förbittrade ordalag lättade jag mitt hjärta för en hygglig granne och sade: Jag har aldrig kunnat föreställa mig att rospiggar skulle kunna vara sådana utsökta knölar som den X-berg!    Min granne såg på mig, mycket förvånad. -X-berg? sa han. Men han är ju inte rospigg, han är SMÅLÄNNING!"
Det gjorde Vilhelm Moberg, född i Småland bokstavligen mållös. " Sällan torde jag ha företett en mera snopen uppsyn, än när jag fick klart för mig att min grannes uppgift var riktig", skriver Moberg i artikeln. Efter detta återställdes Mobergs uppskattning av rospiggarna.


Intresset för Vilhelm Moberg och hans författarskap har alltid varit stort. Därför grundades Vilhelm Mobergs-Sällskapet 1998. Vill du bli medlem är adressen, Box 201, 301 04  Växjö.

måndag 14 november 2011

Julmarknad som på Alberts tid

Blir det någon snö till första advent? En julmarknad blir mer stämningsfull om snön ligger vit och det knarrar under vinterkängorna. På Albert Engströms tid, i början på 1900-talet var det säkert vita jular. Årets julmarknad i Grisslehamn går traditionsenligt av stapeln på första advent, i år den 26 november kl 10-15 vid Engströmsgården.

Passa på att handla av hantverkarna och kanske några av julens lockande godsaker. För att behålla värmen hela vägen hem serveras varm glögg och grillad korv.


På tal om jul,  så finns texter om Albert Engströms mat- och dryckesvanor och vi läser i en artikel om dotter Malin som beskriver den hemlagade senapen som Albert lagar själv. " I jämförelse med den blir all annan senap rena rama slätvälllingen. Har man fått en klick av den på tungan, känner man hur ens skelett långsamt börjar att knorva ihop sig och man får en vanvettig längtan efter att krypa baklänges ur sitt eget skal och lämna huvudet på kemisk tvätt." 

Hujedamej, hoppas den inte serveras till korven på julmarknaden.


Julmarknad som på Alberts tid, följ vägen från byn till Engströmsgården

Butikerna i hamnen har förstås också öppet den 26 november. Slå två flugor i en smäll och besök även Singö Choklad, Edblads och fiskebutikerna.  Vi ses där!

Mats Persgården gillar sina gäster på Facebook

Gillar du oss, kan du nu gå in på vår Facebooksida och trycka på Gilla-knappen. Här håller du dig uppdaterad och får värdefulla tips om aktuella evenemang och aktiviteter. Du får svar på frågorna:
Vilken julmarknad har bästa glöggen? Var hittar man bästa isarna för långfärdsskridskoåkning? Vilken klippa är bäst för "stormwatching" vid Ålands hav? Det, och mycket mer uppdaterar vi våra vänner med. Vi ses på Facebook.

Klicka här    Gilla oss på Facebook


torsdag 10 november 2011

Sköna behandlingar för kropp och själ

Tänk vilken långtidsverkan en riktigt bra massagebehandling kan ha. Här på Mats Persgården kan du som gäst boka in en skön och välgörande ansikts- och kroppsbehandling. Vår nästgårdsgranne, Lillemor Carlsson, är Diplomerad Friskvårdskonsult och Massör. I hennes vackra hus vid Väddövikens strand har hon sina behandlingar och där fyller hon på livskraft till våra gäster.

Får vi rekommendera en Helkroppsmassage lyx, 90 minuter inkl fötter, händer och ansikte. Priset är 500:-.Eller varför inte en Naturkosmetisk ansiktskur inkl ansiktsmassage, rengöring,peeling  för 325:-. Helkroppsmassage 60 minuter kostar 430:-.


I samband med din vistelse kan du förhandboka en skön behandling. Tänk på att vara ute i god tid. Ring oss på tel 0175-30225  Väl mött!

onsdag 9 november 2011

Äntligen badsäsong

Doft av björkved, det sprakande ljuset från elden och massor av tända ljus. När höst- och vinterkvällarna kommer eldar vi vår vedeldade bastu till behagliga temperaturer till våra gäster - och oss själva. Tid för kontemplation och vila. Skillnaden i temperatur mellan ute och inne når ibland 80 grader. När snön ligger djup, svalkar vi oss gärna med ett "snödopp" och springer raskt in i den ångande varma bastun igen. Våra gäster kallar den "Robinson-bastun" eftersom stigen dit är kantad av brinnade facklor.



Förr i tiden fanns en gemensam bastu för alla boende i Tomta. Den låg strategiskt placerad i byn. Byggnaden finns kvar men traditionen har tyvärr dött ut. Perfekt ställe att avhandla by-skvallret, kan man tänka.

Så här skev helgens gäster i gästboken:
"Vi satt i timmar framför eldstaden och läste. Bastade i Robinson-bastun och njöt. Tack för friden"