måndag 14 november 2011

Julmarknad som på Alberts tid

Blir det någon snö till första advent? En julmarknad blir mer stämningsfull om snön ligger vit och det knarrar under vinterkängorna. På Albert Engströms tid, i början på 1900-talet var det säkert vita jular. Årets julmarknad i Grisslehamn går traditionsenligt av stapeln på första advent, i år den 26 november kl 10-15 vid Engströmsgården.

Passa på att handla av hantverkarna och kanske några av julens lockande godsaker. För att behålla värmen hela vägen hem serveras varm glögg och grillad korv.


På tal om jul,  så finns texter om Albert Engströms mat- och dryckesvanor och vi läser i en artikel om dotter Malin som beskriver den hemlagade senapen som Albert lagar själv. " I jämförelse med den blir all annan senap rena rama slätvälllingen. Har man fått en klick av den på tungan, känner man hur ens skelett långsamt börjar att knorva ihop sig och man får en vanvettig längtan efter att krypa baklänges ur sitt eget skal och lämna huvudet på kemisk tvätt." 

Hujedamej, hoppas den inte serveras till korven på julmarknaden.


Julmarknad som på Alberts tid, följ vägen från byn till Engströmsgården

Butikerna i hamnen har förstås också öppet den 26 november. Slå två flugor i en smäll och besök även Singö Choklad, Edblads och fiskebutikerna.  Vi ses där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar