onsdag 22 juni 2011

Kulturarv och återvinning

Det är inne med återvinning. Här på Mats Persgården sysslar vi dagligen med att varsamt ta tillbaka husen till vad de en gång var. Utan att ge avkall på nutidens krav. Vår gamla ladugård är en skattkista full med gamla inredningsdetaljer som hjälper oss att hitta tillbaka till husens ursprung. Trots att det är en salig blandning av epoker, råder allmogeromantiken som främsta inspiration.

Den största utmaningen var att renovera visthusboden till en storstuga i 1700-tals stil. Det tog fyra år av funderande, motorsåg, sprängdeg och slutligen inredning. Vackra sidostycken från kyrkbänkarna i Väddö Kyrka återfinns som dekoration av våra sängskåp. Vid stora bordet sitter man på kyrkbänkarna. Väl insuttna sedan många hundra år. Dessa sakrala detaljer har vi fått av vår närmaste granne Stig Statin, som var lärare och klockare i bygden. Stig räddade de vackert målade kyrkbänkarna vid renoveringen av kyrkan.  Löftet , när vi fick kyrkbänkarna var, att sjunga psalmer när vi och våra gäster sitter där.



Storstugans kök

Att även våra gäster uppskattar miljön, finns att läsa i vår gästbok. Senaste helgens gäster skrev så här:

Smakfullt. Sköna sängar. Omtänksam personlig service. Generöst, genuint, gediget in i minsta detalj. Betande får utanför fönstret. God frukost. Kvittrande fåglar utanför fönstret. Tyst och fridfullt. Med utmärkt beröm godkänt!
Gårdsvärdinnan tackar och bockar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar