torsdag 18 augusti 2011

Ingen sommar utan Arholma

En av Roslagens mest kända öar är Arholma. Ombesjungen i Arholma valsen och känd av sjöfarten som utpost mot Ålands hav. Ön är omnämnd i segelbeskrivningar redan på 1200-talet. En sann skärgårdsidyll i ytterskärgården. Den vita träkyrka från 1928 är högst belägen i byn och väl värd ett besök. Sjömärket "Arholma Båk" missar ingen. Båken är öns symbol och här har man en oslagbar utsikt i tornet.

På ön finns spännande aktiviteter vid Batteri Arholma, en kustförsvarsanläggning insprängt i berget. Den guidade turen är fantastiskt spännande. I dag kulturhistoria, i går topphemlig militäranläggning. Vid norra delen av ön finns Arholma Nord, ett vandrarhem och café vars värdpar har gjort ett enastående arbete att iordningställa de gamla militärbarackerna till fräscha rum och konferenslokaler. Arholma Nord mottog tidigare i år priset "Årets turistföretagare i Väddö Bygden". Ett pris de är väl förtjänta av!

Arholma är bilfritt, cykelvänligt och har härliga promenadvägar

Vi hade nyligen glädjen att besöka Österhamn på Arholma. Den vackra och vindskyddade gästhamnen. Det är oftast fullt vid bryggan så många väljer att ligga på svaj. Här finns en av ytterskärgårdens få lanthandlare, så det gäller att fylla upp båtens kylskåp, köpa gasol och färska tidningar. Dansbanans café är ett måste. Smarrig hallonpaj avnjöts när ovädret brakade lös på ön. 

Alla förnödenheter för bofasta och sjöfolket finns på Arholma Handel

Ett annat välbesökt ställe vi varmt rekommenderar dvs  " ett boende utöver det vanliga" är Bull-August vandrarhem. Sååå mysigt och genuint. En riktig skärgårdsdröm i den vackra byn. Här måste man vara ute i god tid för att få rum under högsäsong.

Längs den slingrande byvägen finns Bull-August vandrarhem. En riktig pärla.

Till Arholma tar man sig med buss eller bil från Simpnäs brygga på Björkö. Från Simpnäs går reguljär båttrafik. Under sommaren går skärgårdsbåt direkt från Stockholm. Varför inte göra en ö-luff med skärgårdsbåt och besöka fler av Roslagens öar. Lidö, Fejan, Björkö och Väddö nås alla med Skärgårdstrafikens båtar.


Arholma Nord och Batteri Arholma
Arholmas besöks och informationssida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar