tisdag 20 september 2011

På besök hos Sigrid

En spännande, men också lite bortglömd kvinna i Grisslehamn är Sigrid Engström. Sigrid var gift med Albert Engström och flyttade vid förra sekelskiftet tillsammans med sin make till Skeppargården i Grisslehamn. Sigrid som var adlig, hette som ogift Sigrid Sparre af Rossvik. Paret förlovade sig 1892 och bodde innan de flyttade till Grisslehamn på Rådmansgatan 20 i Stockholm.

Sigrid med sin familj
Häromveckan fick vårt kvinnliga företagarnätverk en guidning av Engströmsgården och ateljén. Duktiga guiden från Albert Engströmssällskapet Siv Grähs berättade om familjen Engströms innehållsrika liv i Grisslehamn bland fiskare och originella personligheter. Vi satt tysta som små möss och lyssnade andäktigt på guidningen. Vi fick titta in i famljens kök, salonger och kammare. I husets andra våning finns gästrummet där endast August Stridberg fick bo när han gästade gården. Rummet har en fantastisk utsikt över Ålands hav.


Engströmsgården " Adamsberg"

Siv Grähs berättar om livet vid förra sekelskiftet på gården och ateljén vid Ålands hav
Så här skrev Albert Engström år 1892 om sin blivande hustru:

" Jag vågar påstå att jag aldrig förut träffat någon kvinna så intelligent och vi pratade kommo öfverens att det andra voro drängar och pigäschern nära på, och litteratur och konst och kärlek och religion och vi hunno med allting. Det är en styv flicka. Jag ska odla bekantskapen och resa dit ner i sommar. Jag är ditbjuden. Där har du historietten. Bekantskapen med en människa är ett guldfynd."

Albert och Sigrid fick tre barn; Malin, Lisa och Lars-Bruno. Malin var under åren 1916-1918 förlovad med Evert Taube. Sigrid led svårt av reumatism. De flyttade tillbaka till Stockholm men behåller Engströmsgården som sommarställe. I ett av de sista breven skriver Sigrid att hon längtar hem - och med hem menar hon sin bostad i Grisslehamn. Sigrid avled 1942.

Albert Engströms sällskapets webbplats

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar