tisdag 27 september 2011

Skärgården full av c-vitaminer

Så här i skördetider går vi gärna ut i havsbandet för att plocka havtorn. Bären är sprängfulla med c-vitamin. Bara att plocka och mumsa i sig direkt från busken. Ett enda litet havtornsbär innehåller lika mycket c-vitamin som en apelsin. Som om inte det räcker får man i sig rejält med Omega 3 och Omega 6. Bäret förebygger hjärt- och kärlsjukdomar och visar god effekt vid hudsjukdomar. Proffsen använder en press direkt på busken och låter havtornsjuicen rinna ner via ett rör i flaskor. Saltet som stänker in från havet gör att havtornsbäret trivs bland kobbar och skär. Den har ingen konkurrent om växtplatsen vid saltvattnet och breder snabbt ut sig.


Sprängfull med nyttigheter

 Hur använder man då bären bäst? Jo, i läckra efterrätter, sötsyrliga godsaker, nyttiga kakor, varmrätter och förstås till marmelad. Syns även när VM-kockarna är i farten. I höst är det extra gott om bär så vi passar på att frysa in. När sedan höstförkylningarna dyker upp, tar vi oss en rejäl "hutt".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar