tisdag 6 september 2011

Utrotningshotade skärgårdsbor

De kommer framspringande direkt när vi kommer. Viftar glatt på svansen när de blir kliade och klappade i den mjuka pälsen. Förmodligen vet lammen att de räknas till de mer värdefulla. De är allmogefår av rasen Roslagsfår.


Äntligen har gården fått sina Roslagsfår. En ras som funnits sedan 1600-talet och fortfarande har sin unika och sällsynta genuppsättning. Alla dagens Roslagsfår har sitt ursprung från en besättning på Raggarö, straxt norr om Singö. De var på vippen att försvinna men hos Henry Jansson på Raggarö fann man på 1990-talet, vid en inventering, en liten skock som i dag är förfäder till landets och världens alla Roslagsfår.



Furuviksparkens fäbod
Efter en tids sökande, annonserande och ringande fick vi kontakt med Furuviksparken i Gävle. De hade tre lamm och en tacka som vi fick köpa. Med hyrd hästtrailer gav vi oss i väg. På Furuviks fäbod träffade vi kunniga djurskötaren Eva som presenterade oss för hela gänget av Roslagfår, Gästrikefår, getter och fjällkor. Bräkande skiljdes fåren från sina syskon och mammor och lastades ombord. Redan några minuter efter hemkomsten till sitt nya hem på Väddö, betade hela flocken lugnt i nya hagen. Till rasens egenskaper hör att de är otroligt tama, tysta och tillgivna. Likt vår hund Nellie, kryper de till och med upp i famnen och vill bli kliade.

Lammen Stina, Tuva-Li och Sockan
I föreningen Svenska Allmogefårs levande genbank finns våra flickor med. Ett viktigt arbete att bevara rasens framtid och egenskaper. Kanske får vi vara med och utöka stammen med egna lamm framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar